CMdN 2005

SUOMEN JOUKKUE MATKALLA MAAILMANMESTARUUTEEN
Teksti Veijo Paappanen, kuvat Ari Seppänen

Classic Motocross des Nations eli joukkue-MM ajettiin Saksassa 3.9.2205 Dieskaun radalla.

Joukkueisiin oli valittu
+40
Alpo Viitanen CZ 380 vm. 1971, Kari Laaksonen CZ 380 vm.1971, Mikko Hahto CZ 250 vm. 1971, Sami Backman Husqvarna vm. 1971

+50
Timo Hanski Husqvarna 250 vm. 1969, Leo Uro CZ 360 vm. 1969, Leo Lindberg BSA 440 vm. 1969, Markku Pesonen CZ 250 vm. 1966 

+60
Timo Lahti CZ 360 vm. 1966, Mauno Suni ESO Metisse 500 vm.1962, Pertti Kasper Matchless 500 vm. 1962, Jukka Monto Husqvarna 250 vm. 1966 

Joukkueenjohtaja: Veijo Paappanen

Ulkomaankirjeenvaihtaja: Jorma Korhonen

 

         Matka alkoi keskiviikkona 31.08. Hangosta laiva lähti klo.22.00. Hankoon saapui 16 henkilöä, loput lähtivät Ruotsin kautta. Laivalla kävimme saunassa, nautimme laivan antimista sekä keskustelimme tulevasta kisasta Odotus oli korkealla; lähdimmehän +40 joukkueella hakemaan viime vuonna menetettyä voittoa takaisin. Useana vuonna menestyksekkäästi ajanut Lasse Rantanen joutui käsileikkaukseen ja hänen tilalleen valittiin nopeana ajajana tunnettu Sami Backman Imatralta. Mikko Hahto tuli myös uutena ajajana joukkueeseen. +50 ja +60 joukkueet valittiin pääsääntöisesti Classic Motocrossia Cuppia ajavista kuljettajista. Veteraanikuljettajista mukaan valittiin Mauno Suni ja Pertti Kasper. Muilla joukkueilla ei ollut odotuksia sijoituksen suhteen. Torstaina päivällä oloni oli huono ja veto pois. Mittasin kuumeen: 38 astetta, näinkö tämä alkoi? Piti aloittaa heti runsas lääkitys, eniten pelkäsin kuljettajia, ettei tauti tarttuisi heihin. Rostockiin saavuimme torstai-iltana kello 21.00. Olimme sopineet että ajamme yöllä perille koska matkaa on alle 400 km. Jorma aloitti ajamisen asunto-autolla, itse menin takaosaan nukkumaan. Lisäksi autojonossa matkasi neljä joukkueemme pakettiautoa. Dieskauhun saavuimme yöllä. Valitsimme paikat autoille ja kävimme nukkumaan. Aamulla heräsin jo klo 7.00. Kävin suihkussa ja huomasin ilokseni että kuume oli hävinnyt. Pyörien katsastus oli iltapäivällä kello 16.00 - 18.30.

         Loputkin joukkueiden jäsenistä saapuivat iltapäivällä. Suomalaisia oli leirissämme (huoltajat mukaan lukien) 29 henkilöä. Katsastimme pyörät, niissä ei ollut mitään huomautettavaa. Rata oli kovapohjainen peltorata, jossa pyörien jousitukselta vaadittiin paljon. Suurin huolen aiheeni oli radan ensimmäinen mutka. Lähtösuora kapenee kaartuen oikealle. Radan leveys mutkassa noin 4 m, sisäkurvissa 1 m levyinen penkka ja mutkasta heti käännytään takaisin päin. USKOMATONTA. Suomessa tällainen ei ole edes mahdollista.

         Joukkueita oli ilmoittautunut +40 11 maasta, +50 13 maasta, +60 10 maasta. Puomille ajo järjestys arvottiin.  +40, nostin numeron 1, kävi kuitenkin niin että oli 10 lippua ja 11 joukkuetta, eli uusiksi meni. Uusi yritys antoi numeron viisi. +50, nostin numeron 1 ok, +60 numero 9. Joukkueenjohtajana olen tehnyt voitavani, loppu onkin kuljettajien harteilla.

         Lauantaina harjoitukset alkoivat klo 8.30, kaikki joukkueet ajoivat kukin 20min. Ennen harjoituksia huomasin että Alpolla ei ole kaikki kunnossa. Hän kertoi että kylki on vähän kipeä. Alkukesästä murtui kaksi kylkiluuta ja kaksi viikkoa sitten kaksi lisää sekä keuhko meni vähän kasaan. Hän uskoi pystyvänsä lääkityksen voimalla ajamaan. Harjoituksessa Alpo veti kunnon lipat tutustuessaan rataan. Pyörän kunnostamiseen meni aikaa noin tunti. Mieheen ei onneksi sattunut lisää. Kilpailussa ajettiin +60 10min.+ 2kierrosta, +50 ja +40 15min.+ 2 kierrosta.

 

 

+60 ja +50 1. erä

         Kilpailun aloitti 60-vuotiaat. Eka mutkaan tultaessa oli ruuhka valmis, pyöriä oli sikin sokin, kasassa 13 pyörää. Suurin osa ajajista pystyi kiertämään ruuhkan. Mauno oli mutkaan tullessa noin 30 ja aloitti sinnikkään takaa ajon. Ajo oli varmaa ja maltillista. Maaliin tultaessa Mauno oli 11, Jukka 27, Timo 34, Pertti 35.

         Sitten oli +50 vuoro. Lähtö oli hyvä, mutta sitten alkoikin tapahtua. Ensimmäisellä kierroksella Markku oli hypännyt liian pitkän hypyn. Hän tuli alas ihan hyvin mutta isku oli niin kova ja kohdistui selkään että hän menetti pyörän hallinnan. Pyörissä sallitaan joustoa takana enintään 130mm. Sain kuulla että Markku on loukkaantunut ja erä keskeytettiin. Sitten ilmestyi ambulanssihelikopteri ja ajattelin että tähänkö tämä johti. Yleensä helikopteri ei tule turhan takia. Minun piti käydä nollaamassa tilanne: olen Classic Motocross-sarjan vetäjä ja ollut useana vuonna Suomen joukkueenjohtajana sekä koonnut 2 kertaa Suomen voittojoukkueen. Vastuu kuljettajien toiminnasta joukkuekisassa kuuluu joukkueen johtajalle.

         Yhtä kuljettajaa noudetaan helikopterilla. Tunneryöppy oli raju, itku tuli, en mahtanut mitään. Hetken asiaa mietittyäni totesin, että suurin vastuu ajamisesta ja riskien ottamisesta on sittenkin kuljettajalla. Olenhan aina ollut turvallisten ja hyvin järjestettyjen kisojen kannalla. Ymmärsin että loukkaantuminen ei ollut kuitenkaan kovin vakavaa laatua, koska Markkua lähdettiin viemään sittenkin tavallisella ambulanssilla sairaalaan Halleen.

 

+40 1. erä

Lähtö karsinaan mentiin järjestyksessä Alpo, Sami, Mikko ja Kari. Kari joutui lähtemään jonkun suomalais-kuljettajan takaa, koska ajajia oli 44. Joukkueen kanssa keskusteltaessa totesin, että on mahdollisuus hyvään tulokseen (kovaa pitää ajaa sekä pysyä pystyssä), puomi voi pudota myös erittäin nopeasti (aikaisemmat erät). Eka mutkaan odotin kuljettajia (ajoihan tässä lähdössä 44 CMdN sarjan nopeinta kuljettajaa) sydämen lyödessä hirveästi, kuka jarruttaa aikaisemmin, kellä kantti kestää jättää jarrutuksen viime tippaan, mutkahan oli erittäin vaarallinen. Mutkasta irtosi ensimmäisenä Alpo perässä Sami, kolmantena Jörgen Ruotsista, neljäntenä Kevin Englannista, viidentenä Ueli Sveitsistä. Kari oli 11 ja Mikko noin 30.  Kärki pysyi samana. Seitsemännellä  kierroksella Kari ja Mikko alkoivat parannella sijoitustaan. Maaliin tullessa Alpo oli 1, Sami 2, Jörgen 3, Kevin 4, Ueli 5, Kari 7, Mikko 25. Tästä oli hyvä jatkaa. Varikolle tultaessa huomasin että Samin takapyörästä on perätysten 5 pinnaa poikki, eikä meillä ollut sopivia pinnoja mukana. Hokasin, että lainataan Ruotsin pojilta. Heiltä löytyikin koko takapyörä. Pinnojen kiristys ja pyörä paikalleen. Pyörää pyörittäessä huomasimme, että vanne on kiero noin 10mm, mutta uskoimme, että pyörä kestää 2. erän.

alpo2005dieskau 2005 1

Alpo Viitanen kiitää erävoittoon.

 

sami2005dieskau 2005 2

Sami Backman ajoi mainiosti Maico-viritteisellä Husqvarnalla.

 

+50 uusintalähtö

         Suomalaisia lähdössä oli mukana enää 3. Lähtö onnistui ja kisa jatkui hyvin, suomalaisten ajaessa loppupäässä. Jokaisella oli vähän ongelmia. Maaliin tultaessa Leo L. oli 34., Leo U. 36., Timo 40.

 

+60 2. lähtö

         Manulla oli paljon odotuksia toiseen lähtöön. Ensimmäisessä lähdössä hän myöhästyi koska puomi putosi erittäin nopeasta, tulos oli lähtöön nähden erittäin hyvä. Manun ajaessa puomille ESO sammui eikä lähtenyt millään käyntiin, ajot olivat ajettu tältä päivältä. Pertillä oli myös ongelmia pyöränsä kanssa. Tähän lähtöön eivät startanneet kuin Timo ja Jukka. Tanskalainen Borge Vad kaatui pahasti, erä keskeytettiin ja hänet noudettiin helikopterilla sairaalaan. Erä keskeytettiin, Jukka sai suomalaisten ainoan tuloksen (sij. 28.). Muille tuli ongelmien myötä 100 pistettä / kuljettaja. Kilpailun voitti Englanti, toinen oli Hollanti ja kolmas Saksa. Suomen sijoitus 10.

 

+50 2. lähtö

         Kisaan lähtivät Leo L., Leo U. sekä Timo. Ongelmia riitti. Leo U. kaatui ensimmäiseen mutkaan, kun kanssakilpailija ajoi takaviistosta kylkeen. Timo sammutti pyöränsä toisella kierroksella. Maaliin tultaessa sijoitus oli Leo L. 33, Leo U. 38 ja Timo 42. Kultaa sai Ruotsi, hopeaa Englanti ja pronssia Hollanti, Suomi 11.

 

+40 2. lähtö

         Toiseen erään muutin joukkueen ajajien lähtöjärjestystä. Ensin Alpo, sitten Kari, Sami ja takarivistä Mikko. Muutos siksi koska ei ollut varmaa kestääkö Samin takapyörä. Jos tulee keskeytys, niin Karilla on mahdollisuus ajaa hyvät pisteet joukkueelle. Ensimmäiseen mutkaan tultaessa Kevin 1, Kari 2, Sami 3, Jörgen 4, Alpo 5, Mikko 14. Neljännellä kierroksella Sami tippui viidenneksi kun Jörgen ja Alpo ohittivat hänet. Kuudennella kierroksella Kevin johti, Jörgen oli noussut toiseksi, Kari kolmas, Alpo neljäs, Sami viides, Mikko 13. Ruutulipulle tultaessa Kevin oli 1., Jörgen 2., Kari 3., Alpo 4., Sami 5., Mikko 11.

         Kysyin Alpolta vointia kisan jälkeen. Hän kertoi, ettei tuntenut mitään häiritsevää kipua, koska pystyy keskittymään täydellisesti kilpailuun kun on tosi kyseessä. Alpo oli +40 nopein kuljettaja, toipilaanakin. Hän on ollut usean vuoden ajan Suomen joukkueen menestynein kuljettaja. JOUKKUE-MM OLI MEIDÄN. Hyvä Suomi! Hopeaa sai Ruotsi ja pronssia Sveitsi.

         Kilpailun jälkeen soitimme Markulle ja kysyimme hänen vointiaan. Hän kertoili kuulumisia sanoen että ei ole mitään vakavaa; alhaalta lukien 4. ja 5. selkänikama on murtunut. Samalla kerromme +40 voitosta sekä +50 ja +60 joukkueen toivottua huonommasta tuloksesta. Markku sanoi että nauttikaa voitosta ja illanvietosta vaikka minä en mukana olekaan. Markun positiivisen asenteen johdosta meillä oli erittäin hieno ilta. Maanantaina kävimme Markkua katsomassa sairaalassa ja veimme hänelle pienen ”lahjan”. Hän joutui jäämään sairaalaan viikoksi, jonka jälkeen kotiutettiin lentokoneella Suomeen. Vietimme Saksassa maanantain ja tiistain tutustuen paikallisiin nähtävyyksiin. Suomeen saavuimme keskiviikko iltana väsyneenä mutta niin onnellisena.

 

joukkueet2005dieskau

Joukkueet kisan jälkeen yhteispotretissa.

Kiitos yhteistyöyrityksille:
DUELL Mustasaari
MATTI TOIVOLA OY, Jyväskylä
LIISANEN OY, Jyväskylä
Veteraanipyörämoottoripyöräklubi ry

Joukkueiden nopeimmat palkittiin Duellin lahjoittamilla tavarapalkinnoilla.
Kuljettajat olivat +60 Jukka Monto, +50 Leo Lindberg ja +40 Alpo Viitanen.

dieskau2005palkjako 2005 4

Vuoden 2008 Classic Motocross des Nations ajetaan Suomessa!

 

Jan Keizer/ Mauno Suni

         Sunnuntaina oli kansallinen kilpailu, jossa Manu näytti miten ajetaan. Manu ajoi Esko Aholan ESO:lla, jonka Esko korjasi lauantai-illalla hyvään ajokuntoon, sillä rattaan kiila oli katkennut lauantain kisassa.

         Ennen lauantain kisaa Manulla oli ollut edellinen motocross-kilpailu 60-luvulla. Hänhän oli saanut hyvää kokemusta lauantaina mitä nykycrossi on vanhoilla pyörillä. Sunnuntain kisa kestikin 15min.+ 2 kierrosta/2 erää. Pyörä piti olla nelitahtinen. Ajajia lähti kisaan noin 20 eikä kuljettajan iällä ollut mitään merkitystä.

         Eräs mukaan lähteneistä oli hollantilainen Jan Keizer (s.1943). Hän on ajanut motocrossia MM-tasolla vuosina 1968-73 ja kilpaili mm. Heikki Mikkolan kanssa. Kertomansa mukaan hän voitti Heikin yhden kerran. Classic Motocrossia Jan on ajanut 12 vuotta tosissaan. Lauantain Joukkue-MM:ssä hän ajoi +60-luokassa eräsijoitukset 2 ja 6.

 

1. lähtö

Lähtö oli helppo ensimmäisen kisan jälkeen. Ensimmäisessä mutkassa Manu oli noin kymmenes ja ajo tuntui entistä mukavammalta. Maalissa hänen sijoituksensa oli neljäs. Erän voitti Jörgen Ahlsröm ja Jan Keizer oli toinen.

 

2. lähtö

Lähtö vieläkin parempi, eka kurvissa Manu oli neljäs. Jouni Tiitta ja ensimmäisen erän voittaja Jörgen kaatuivat eka mutkaan Manun takana. Voittajalla ei ollut halua lähteä ajamaan muita takaa? Manu huomasi 4. kierroksella että ainoastaan Jan Keizer oli edellä. Hän saavutti, ja ajoi pikku hiljaa perään kiinni. Jan ajoi virheettömän suorituksen kierros kierrokselta peittäen ohitus paikat. Maalissa Jan 1., Manu 2. Manun kommentti: ”En huonolle hävinnyt.”

manu2005dieskau 5005 6

Mauno Suni

 

TULOKSET: www.ecmo.us